Simmelsberga Gård

 

Boningslängan i korsvirke blev hitflyttad år 1844 från Knutstorps slott.

Till gården hör 500 ha mark. De främsta grödorna är spannmål (som till största delen blir grisfoder), raps, sockerbetor och Findusärtor.


I stallet finns ca 600 slaktsvin.

Sedan 1990 kan man bo på Bed and Breakfast på gården.

Simmelsberga Gård drivs av Christer Esbjörnsson och hans familj:

Helena (som också arbetar som rektor på Munka folkhögskola),

Carl, Charlotte, Christian och Christina.






Christers pappa, Gunnar Esbjörnsson, som köpte Simmelsberga 1946, är känd som "Den flygande bonden". Han tog flygcertifikat redan på 1940-talet. I vår hangar står Gunnars två flygplan; en Miles Gemini, som Christers bror, Björn, nu äger och en Piper Cub som Christer flyger.

Historien om Gagge

Historien om Gagge visar att det i alla fall från 1500-talet funnits en gård som hetat Simmelsberga. Gården har ägts av Knutstorps slott fram till 1946. Nuvarande boningshus är antagligen byggt år 1847. Den ryske författaren, Leo Tolstoys sonson bodde på 1940-talet på Simmelsberga Gård. På backen bakom svinhuset (allmänt kallad "Gagges backe") finns en gammal brunn -där låg kanske huset förr. Fram till 1940-talet var gråstensdelen av huset gårdsmejeri där man kylde gårdens mjölk i bassänger. För att hålla värmen ute är väggarna extra tjocka.


Ur artikel i Hundsport:
'I Från Kågeröd stiger vägen upp mot Stenestad på Söderåsen. Här uppifrån kan solglittret från Öresund skymtas mellan trädtopparna. Vägen är en av Skånes vackraste, och utsikterna avlöser varandra. Stenestads kyrka ligger högt -188 meter över sundets yta - och härifrån skall till och med domkyrkotornen i Lund kunna urskiljas när sikten är klar.

I Kågeröds kyrka finns många intressanta ting att se och fundera över. Ett epitafium över Otto Brahe och hans hustru har porträtt av alla barnen, bland dem Tycho Brahe. På baksidan av altartavlan från år 1704 finns en förteckning över församlingens kyrkoherdar sedan reformationen. Om den förste prästen är antecknat att han blev dödad vid altaret inför församlingsbomas ögon. Barlod vet att berätta om händelsen: "Uti byn Simmelsberga i Kågeröds socken bodde den tiden en herreman vid namn Gagge. Denne, som var en stor älskare av jakt, reste alltid med full jägerianstalt till kyrkan, men icke nog härmed, han lät även sina hundar följa med in i Guds hus, där dessa merendels gjorde mycket oljud. Prästen, som ofta gjort herrn tjänliga föreställningar mot denna oordning, råkade en gång, då han av deras skällande stördes i sin predikan, i sådan iver, att han från själva predikstolen med lagens stränghet tilltalte herr Gagge, för det kyrkofienden oroades av dennes hundar. Detta förbittrade herr Gagge så, att han till svar på tal sköt prästen för pannan, då denne efter predikan mässade för altaret. " I en annan version av händelsen, som återges i Severin Cavilins klassiska verk Lunds Stifts Herdaminne från 1850-talet, är det en bonde som försöker hindra herr Gagge från att skjuta prästen. Gagge skall då ha svarat: "Om han så var påve i Rom eller biskop i Lund skall han i alla fall dö som en hund." Dådet kostade denne sanne hundvän livet. Han avrättades vid Simmelsberga gata men slapp genom en passande donation till sockenkyrkan smäleken att mista livet på galgbacken och blev dessutom begravd på egen mark.


Enligt legenden skall han dessutom begravt sin skatt här någonstans. Vi letar fortfarande...